2012-08-14

1000 pasienter strøket fra ventelist - Bergens Tidene 14. august 2012Øyvind Herland (60) får ikke time til røntgen. Nå sitter han hjemme på Sotra med gåen rygg og store smerter.


Han er ikke alene. Minst tusen pasienter som tidligere sto på venteliste for røntgenundersøkelser hos Unilabs i Bergen, har fått beskjed om at de er strøket fra køen. Årsaken er at Helse Vest har sagt opp avtalen med Unilabs Bergen fra 1. september.

- Nå aner jeg ikke hva som vil skje og når jeg eventuelt kan komme til behandling. I mellomtiden går jeg rundt med store smerter og kan knapt bevege meg, sier Øyvind Herland.

Ryggen hans sa takk for seg under en tur til Holmestrand for knappe to uker siden, et akutt tilfelle av lumbago og isjias. Siden har det gått i smertestillende. Han kreker seg rundt innomhus ved å støtte seg til stoler og bord, men hverdagen er vanskelig, og det verste er at han ikke vet hvor lenge han skal bli gående slik.

Forbannet
- Jeg er ikke fortvilet, men forbannet, mest på vegne av alle de andre som står i køen, og som kanskje frykter at de har en alvorlig sykdom. Jeg dør ikke av dette. Det er vondt, men jeg klarer meg. Andre kan være i en verre situasjon. Jeg tenker mest på dem, sier Øyvind Herland.

Han har fått vite at han kan få MR-undersøkelsen han trenger hvis han betaler det selv. Det vil koste ham minst et par tusen kroner.

Tom Emil Asp, daglig leder i Unilabs Norge, skjønner godt at pasienter reagerer.

- Det var overraskende for oss at vi ikke fikk fornyet avtalen med Helse Vest, sier han.

Asp bekrefter at minst tusen personer i bergensområdet er i samme situasjon som Øyvind Herland. Det vil si at de står på en venteliste som Unilabs Bergen ikke rekker å ta unna før kontraktstiden går ut 1. september. Derfor blir de avvist når de ringer og bestiller time.

Veldig uheldig
- Det er veldig uheldig, men det er dessverre ikke noe vi kan gjøre. Vi får ikke betalt for undersøkelser som blir foretatt etter 1. september, og kan derfor ikke gjøre annet enn å be pasientene om å henvende seg til et sykehus eller eventuelt betale for undersøkelsen selv hos oss, sier Asp.

Han er skuffet over at Helse Vest etter fire år har vedtatt å kutte ut Unilabs til fordel for en ny leverandør av røntgentjenester.

- Helse Vest har fulgt spillereglene for anbud, det er ikke det, men de kunne gått inn på en løsning som for eksempel Helse Sørøst har valgt, nemlig å la flere leverandører dele på oppgaven.

- Det ville ikke bare vært positivt rent konkurransemessig, det ville også fremstått som en bedre løsning både for pasientene og sett i et samfunnsmessig perspektiv, sier han.

Fortsetter i Bergen
Unilabs fortsetter virksomheten i Bergen.

- Selv om vi mister Helse Vest-avtalen, som har vært en viktig del av virksomheten vår, vil vi videreføre et tilbud for private som enten betaler selv eller som har en ordning gjennom private helseforsikringer, sier han.

Unilabs Bergen vurderer også å få til en rabattordning for de pasientene som blir rammet og som allerede har fått time hos Unilabs. Man vil gå ut med et tilbud om undersøkelser til en lavere pris.

- Det kan ikke bli snakk om priser helt ned til egenandelen i det offentlige helsevesen, men likevel om betydelige avslag. Men den beste løsningen for pasientene ville vært om Helse Vest betalte for de pasientene som allerede står på venteliste hos Unilabs, slik Helse Midt-Norge nylig gjorde i en lignende situasjon, sier Asp.


Her kan du lese hele artikkelen som stod i Bergens Tidene 14. august 2012
1000 pasienter støket fra venteliste.Resultater