2016-11-14

Denne testen kan avsløre risiko for hjertesykdom - NRK Buskerud 14. september 2016


Tusenvis av nordmenn opplever det hvert eneste år. En skarp smerte i brystet, som stråler ut i armene. På sykehuset avdekkes en tett blodåre rundt hjertet. For mange ender det fatalt.

Nå finnes en enkel test som kan avsløre din risiko for å bli utsatt for et hjerteinfarkt.Men foreløpig må du betale regningen selv, som kommer på rundt en tusenlapp.

– Det er en relativt enkel CT-undersøkelse som måler mengden kalk i kransårene til hjertet.Utallige studier har vist at mengden kalk i disse årene korresponderer med risikoen for å utvikle hjertekarsykdom, sier Tor Ole Kjellevand, tidligere kardiolog ved Rikshospitalet, til NRK.

Til menn over 40 og kvinner over 50

Kjellevand, som nå jobber for Røntgeninstituttkjeden Unilabs, mener norske leger burde fokusere mer på kalsiumnivå i blodårene enn kolestrol. Det er ingen studier som har vist at friske mennesker har noen nytte av å bruke kolesterolsenkende medikamenter selv om de har for høyt kolesterol, ifølge legen.

– I mange tilfeller behandler vi friske mennesker med for eksempel en kalsiumsundersøkelse. Hvis det viser seg at de har for høyt kolesterol og kan forhindre behandling med kolesterolsenkende medikamenter resten av livet, så vil jeg si at det er den beste undersøkelsen man kan gjøre, sier han.

Undersøkelsen anbefales til menn over 40 år og kvinner over 50 som har en eller flere risikofaktorer for å utvikle hjertesykdom.

Klikk her for å lese hele artikkelenResultater