Ultralyd


Ultralyd er en undersøkelsesmetode som krever minimale forberedelser og kan gjennomføres uten ubehag for pasienten. Det brukes ikke røntgenstråler. Metoden baserer seg på ultralyd- bølger som sendes inn i kroppen hvor lydbølgene reflekteres av de forskjellige organene. En datamaskin bearbeider de innkomne signaler og fremstiller bilder av det undersøkte organ. Metoden arbeider etter samme prinsipper som ekkolodd hvor man kan fremstille for eksempel havbunnen eller fisk.

Metoden blir hovedsakelig brukt for å utelukke eller påvise sykdom i bukorganene. Men også andre regioner som f. eks. skjoldbruskkjertelen, brystkjertlene og testiklene egner seg utmerket for ultralyddiagnostikk. Kjenner man en kul på eller i kroppen som primærlegen ikke vet hva er, vil ultralyd ofte være første valg av metode.

Metodens begrensning er mye gass i tarm og til dels uttalt fedme, disse tilstander kan gi begrenset innsyn i buken og derved hindre en god fremstilling av ønskede strukturer.

For å gjennomføre undersøkelsen smører legen en kontaktgele på kroppen og stryker denne ut med lydhodet som sender og mottar ultralydbølgene. Legen ser samtidig bildet på dataskjermen og kan danne seg et inntrykk av de forskjellige organer eller strukturer. Undersøkelsen kan gjennomføres hos voksne så vel som hos barn.

Organ som egner seg godt for ultralyddiagnostikk:
Skjoldbruskkjertelen, brystkjertlene, lever, galleblære, bukspyttkjertel, milt, nyrer, store bukpulsåren(aorta), livmoren og eggstokkene, testiklene.


Forberedelse
:
3-4 timers faste før undersøkelse av galle, lever og bukspyttkjertel.
Full urinblære ved undersøkelse av lille bekken hos kvinner.
Ved undersøkelse av urinblæren må denne også være fylt.

Ellers ingen forberedelse. Ingen forberedelse hos barn.

Ultralyd pasientbrosjyre
Klikk her for å lese Unilabs ultralyd pasientbrosjyre


 

Resultater