Ofte stilte spørsmål


Henvisning / rekvisisjon

Kan jeg bruke en henvisning det ikke står Unilabs Røntgen på hos dere?
Ja, du bestemmer selv hvor du vil ta undersøkelsen.

Trenger jeg henvisning til alle typer undersøkelser hos dere?
Ja, ny strålevernforskrift krever henvisning for alle røntgen-, CT- og MR undersøkelser. For å kunne planlegge undersøkelsen og gi deg en riktig diagnose, er de kliniske opplysningene i henvisningen viktige for oss.

Er røntgenstråler farlige?
Strålingsdosene du får gjennom røntgenundersøkelser er ikke skadelige, de kan tvert om være helsebringende. Hensikten er å påvise eventuell sykdom tidligere og starte riktig behandling. 

Hva er forskjell på CT og MR?
CT bruker røntgenstråler, det gjør ikke MR. MR-maskinen er en stor magnet som lager bilder ved hjelp av magnetfeltet og radiobølger. Man tar bilder av hele kroppen på begge maskiner. Den medisinske problemstilling avgjør om det skal tas en MR eller CT undersøkelse.

Kan jeg ta røntgen når jeg er gravid?
Ultralydundersøkelse kan trygt utføres. Røntgen og CT på gravide ønsker man å unngå på grunn av ioniserende stråler. Vi anbefaler heller ikke MR-undersøkelse, selv om man ikke har holdepunkt for at dette skader fosteret.

Hvorfor trenger jeg kontrastvæske og er det farlig?
Kontrastvæsken som brukes til Røntgen, CT og MR skiller friskt og sykt vev fra hverandre og fremhever ett organ.

Kontrastvæske kan hos noen gi forbigående bivirkninger som kvalme, kløe eller utslett. Disse går vanligvis fort over uten noen behandling. En sjelden gang kan bivirkningene være mer alvorlige og det er fastsatt prosedyrer for behandling av disse. Har man nedsatt nyrefunksjon, høyt blodtrykk, hjertesvikt, sukkersyke og høy alder, ønsker vi å vite om nyrene fungerer normalt og trenger svar på Kreatinin og GFR.

Betaling

Kan jeg bruke helseforsikringen min hos dere?
Ja det kan du gjøre. Kontakt ditt forsikringsselskap som vil opprette en sak for deg. Har du ikke helseforsikring kan du undersøke om du har det hos din arbeidsgiver.

Hva koster en røntgenundersøkelse hos Unilabs?
For undersøkelser som omfattes av avtale med regionalt helseforetak betales samme egenandel som ved offentlig sykehus i henhold til gjeldende regelverk og priser. Du kan betale kontant eller via betalingsterminal.

Koster røntgenundersøkelsen noe når jeg har frikort?
Har du frikort betaler du ikke for offentlige finansierte undersøkelser.

Skal min sønn på 10 år betale for røntgen?
Barn under 16 år med henvisning fra lege er fritatt fra å betale egenandel.

Hvor henvender jeg meg når jeg har spørsmål til en giro jeg har fått?
Kontakt oss på e-post til norge@unilabs.com eller ring 21000800. Oppgi KID nummer, undersøkelsesdato så blir det lettere for oss å hjelpe deg.

Jeg har fått en giro. Kan jeg gjøre den opp kontant for å slippe girogebyret?
Du kan gjerne betale giroen kontant eller med bankterminal hos oss, men gebyret blir dessverre ikke strøket. Gebyr blir lagt til på grunn av ekstraarbeid og kostnader med utskrift av giro og eventuelle purringer, samt oppfølging av disse.


Praktisk informasjon

Kan jeg avbestille timen min hos dere?
Ja innen et døgn i forveien kan timen avbestilles helt eller flyttes til et annet tidspunkt. Ubenyttede timer hvor vi ikke har fått beskjed innen denne fristen, vil bli belastet i henhold til gjeldende regelverk og priser samt fakturagebyr for utsendelsen av giro.

Har dere svaret på undersøkelsen som ble tatt i år 2000?
Ja beskrivelsen ligger lagret i vårt datasystem.

Kan jeg bestille CD med bilder av tidligere undersøkelser?
Vi har bilder lagret som er inntil 10 år gamle og CD av disse kan bestilles.

Kan dere hjelpe meg med å bestille taxi etter at jeg er ferdig med undersøkelsen?
Ja selvfølgelig, vi ringer gjerne etter en taxi for deg. 


Resultater